Счетоводни модели за управление на капитала на застрахователите - Начкова, Мая (Научни трудове, 2005)
Цел на труда е да се усъвършенстват теоретико-методологичните и организационните аспекти на моделите на счетоводно отразяване и управление на капитала на застрахователите и да се приведат в съответствие със съвременните изисквания на анализа и с процесите на интеграция и глобализация на застрахователната дейност в световен аспект, като се оценят националният и чуждестранният опит в теорията и в практиката на застрахователното дело и счетоводството. Методологията на изследването е представена от позициите на системния подход, като са изследвани, анализирани и оценявани съществуващите и са предложени нови модели за счетоводно отчитане на капитала на застрахователите. Разработени са счетоводни модели за формиране на себестойност на застрахователния продукт и за отчитане на приходите от регреси и от презастрахователни такси и комисиони. Предложен е модел за управление на капиталовата потребност на застрахователите. Формулирана е зоната на платежоспособност на застрахователите, като са изследвани нейните съставни елементи и граница. Дефинирани са конкретни насоки за усъвършенстване на формите на инвестиране на капитала с цел повишаване на рентабилността му и е представен модел за управление на инвестиционния риск чрез диверсификация на инвестиционния портфейл на застрахователите.