Основания на общата теория за стопанството (JEL - AO) - Колев, Цветан (Научни трудове, 2005)
Основна идея и цел на студията е конструирането по обектен признак на обща теория за стопанството (ОТС). Научната хипотеза се основава на ОТС като метатеория, обединяваща науките, които имат стопанството като общ обект на изследване. В първата част на студията съвременното стопанство като обект на изследване, се уточняват понятията “стопанство” и “икономика”. С първото понятие стопанството, се означава обектът на изследване от много науки, включително и от икономическата, а с второто икономиката като наука. След това се определя стопанството като понятие и неговата съвременна характеристика и въздействие върху обществото. Във втората част изходни начала на общата теория за стопанството, е направен кратък исторически очерк за етапите на развитие и класификация на науките, а също и примери от практиката. В тази част се обосновават използването на понятието метатеория и подходът от гледна точка на аналитичната философия за познавателните твърдения като протоколни, непротоколни и основни. По-нататъшното изложение е подчинено на следната логика определяне на основното протоколно твърдение като водещ елемент на ОТС (поведението на стопанските субекти), изграждане на обща топология на ОТС, и завършва с класификация на науките в рамките на ОТС като метатеория. Изложените основания на общата теория за стопанството и нейната структура могат да послужат при разработването на релефа на науките в дадено научно изследване на стопанството, при разкриването на нови научни полета, формирането на научната политика. Ако представим структурата на ОТС като графи, е възможно да проектираме взаимодействието между науките в структурата на общата теория за стопанството на фона на оси от общи научни полета и вероятната им проекция в бъдещето. Това е цел на следващо научно изследване. Сега със сигурност може само да се твърди, че ключът за развитие на общата теория за стопанството и в частност на икономическата наука е провеждането на интердисциплинарни изследвания от специалисти във всички науки, които имат стопанството като общ обект на изследване.