Банковата система на България и процесите на пренасочване на паричните ресурси - Сотирова, Екатерина (Научни трудове, 2006)
В студията са разгледани основните проблеми на функциите, които банкова система изпълнява в стопанството и тяхното развитие в периода след началото на 90-те години. Дефинирани са два относително обособени етапа – до и след въвеждането на паричен съвет в страната. Целта на изложението е да се определи доколко ефективно банковата система е изпълнявала пренасочващата си роля през двата етапа и има ли елементи на преразпределение на доходите и богатството в резултат от финансовото посредничество.През първия период 1990-1997 г. се наблюдават множество преразпределителни елементи. Те се основават на деформирания начин, по който се изпълняват главно спестовната и кредитна функция. Това ограничава трансформирането на спестяванията в инвестиции. След въвеждането на паричния съвет нараства ефективността в банковото дело. Това създава предпоставки за нормално и ефективно финансово посредничество. Банковата система става един от значимите фактори на икономическия растеж. С развитието и функциите си системата подпомага процесите на интеграция на българското стопанство към европейското икономическо пространство.