Планиране, стратегическо планиране, планиране на маркетинга - Иванов, Пенчо (Научни трудове, 2006)
Планирането на маркетинговата дейност на организациите може да се изследва от различни аспекти. Разглеждано в технологичен план, то предполага поставяне на цели, разработване на маркетингови стратегии, съставяне на работни програми, ресурсно, в т.ч. финансово осигуряване на маркетинговите дейности. Но маркетинговото планиране не е само и дори не е толкова, технология. То е преди всичко философия на управление на организациите, в т.ч. и на техния маркетинг. В основата на тази управленска философия е заложена идеята, че маркетингът следва да се реализира на базата на предварително поставени цели, към които чрез количествени и качествени промени се привеждат ресурсите на организацията, а не обратното. Ефективното управление на маркетинга изключва наличните ресурси да предпоставят маркетинговите цели. В този смисъл правим заключението, че маркетинговото планиране се изгражда като технологични процедури върху логиката на стратегическото планиране, независимо от хоризонта на планиране (краткосрочно или перспективно). Това ни дава основание да заключим също, че маркетинговото планиране е модерна форма на стратегическо управление и планиране.