Състояние и тенденции в развитието на европейския транспорт - Бакалова, Виолета; Македонска, Виолета (Научни трудове, 2008)
В предлаганата студия са разгледани основните аспекти на европейската транспортен политика и по-конкретно проблемите в областта на намаляване вредното въздействие на транспорта върху околната среда и на преструктурирането на европейската транспортна система. Централно място заема изследването на развитието на отделните видове транспорт – железопътен, воден (морски, вътрешноводен и пристанища), автомобилен и въздушен. Разкриват се тенденциите в развитието на всеки един от посочените видове транспорт, като основно вниманието е насочено към проблемите на развитието и усъвършенстването на железопътната мрежа, морския търговски флот и пристанищната дейност. Разкриват се и тенденциите в развитието на транспорта в европейските градове и то отделно за пътническия (метрополитен, трамваен, автомобилен и др.) и за товарния транспорт. Значително място е отделено и на проблемите на взаимодействието между отделните видове транспорт и развитието на комбинираните превози.