Интегрираните управленски информационни системи – доказателство за приложимостта на идеите на академик Евгени Матеев тридесет и четири години по-късно - Бурлаков, Георги (Научни трудове, 2009)
Целта на представеното изследване е да демонстрира възможностите на модерните средства за проектиране на стопанските процеси в автоматизирани системи за управление, като запази приемствеността с досегашните икономически проучвания в това направление. Предлаганият научен труд прилага съвременната методология ARIS за проектиране на интегрирани управленски системи в съответствие с икономическите основи за автоматизация на стопанското управление, разработени от академик Евгени Матеев през 1974 година. Разгледани изцяло в позитивен план, без отношение към социално-политическата актуалност на идеите, застъпени от Матеев (1974), резултатите потвърждават приложната стойност на концепцията за автоматизация на производственото управление, предложена в работата на академик Матеев. Най-ярко доказателство за съвместимостта между двете независимо формирани концепции за управленска автоматизация се явява представената в последната част възможност за надграждане на предлагания днес корпоративен модел на производствено планиране в съответствие с процедурата за макропланиране на Матеев (1974).