Анализ на възможностите за финансиране на общински проекти в социално-културната сфера по оперативна програма „Регионално развитие“ в периода 2007-2013 г. - Трифонова, Силвия (Научни трудове, 2009)
Основната цел на студията е да се анализират съвременните възможности за финансиране на общински проекти в социално-културната сфера,  които съществуват по Оперативна програма „Регионално развитие“ за периода 2007-2013 г. Членството на България в ЕС налага необходимостта ясно да се разберат и ефективно да се прилагат европейските механизми за финансиране на развитието на човешките ресурси, социалната инфраструктура и устойчивото и балансирано регионално развитие, така че се постигне по-висока конкурентоспособност на икономиката, да се намалят регионалните дисбаланси в страната и де се повиши жизненият стандарт. Актуалността на изследването е безспорна, тъй като общините са ключови участници в процеса на планиране и усвояване на средствата от европейските фондове, но все още нямат достатъчен финансов и административен капацитет за разработване на проекти и усвояване на средства и не използват напълно възможностите за партньорство. За целта в настоящата студия е направен анализ на сегашното състояние, проблемите и предизвикателствата пред местните органи на самоуправление, особено по отношение на дейностите им в социално-културната сфера. На тази основа е направено обстойно изследване на Националната стратегическа референтна рамка на Република България и в частност на Оперативна програма „Регионално развитие“, с акцент върху схемите и възможностите за финансиране на общински проекти в социално-културната сфера.