Принципи и методи за изграждане на разпределени бизнес интелигентни екосистеми - Кисимов, Валентин; Стефанова, Камелия (Научни трудове, 2010)
Студията е посветена на един нов подход в научните изследвания, насочен към създаване на разпределена Бизнес интелигентна екосистема. На основата на Разпределен център за компетентност на Бизнес интелигентните системи е дефинирана Екосистемата за Бизнес интелигентни системи. С оглед на обслужване на малки и средни предприятия, системата е проектирана като разпределена. Представени са три принципа на разпределение – Принцип на хоризонтално разпределение, Принцип на вертикално разпределение и Принцип на разпределение с Вградени компоненти. На тяхна основа е създадена Рамка за проектиране на методите за разпределение, като са проектирани следните методи за разпределение – Метод за разпределение на Склад от данни, Метод за разпределение на Онлайн аналитични процесори, Метод за разпределение на Извличането на знания и Метод за разпределение на Навигационно табло.