Някои проблеми при адаптирането на България към общата търговска политика на ЕС - Хаджиниколов, Димитър (Научни трудове, 2010)
България може да реализира с по-голям успех своите икономически и търговски цели, ако използва по-добре инструментите на Общата търговска политика на ЕС. За да постигне това, България трябва да промени стоковата структура на своя експорт и да я направи по-близка до стоковата структура на експорта на ЕС. В момента между тях има съществени различия. В експорта на България доминират материалоинтензивни и трудовоинтензивни стоки, а в експорта на ЕС – капиталоинтензивни и наукоинтензивни. Съществени различия съществуват също и по отношение на географското разпределение на търговията. Важни търговски партньори на ЕС като САЩ, Китай, Япония, Бразилия, Канада, играят твърде ограничена роля във външната търговия на България. Съществува и неизползван капацитет за развитие на търговията между България и редица африкански страни, които са поддържали с нея приятелски отношения в миналото и които сега ползват специален преференциален митнически режим в търговията си с ЕС.