Изследване на възможностите на онлайн социалните мрежи при управление на извънредни ситуации - Велев, Димитър (Научни трудове, 2012)
Целта на настоящата студия е да изследва и анализира възможностите на онлайн социалните мрежи при управление на извънредни ситуации и по-конкретно – процесите, свързани с възникването, протичането и справяне с последствията от природни бедствия.В труда е представена същността на извънредните ситуации, техните видове и характеристики. Обобщени са потенциалните природни бедствия на територията на България.Обстойно е изяснено естеството на социалните изчисления и социалните медии като неотменими компоненти на Web 2.0 технологиите, които служат като основа за изграждане на онлайн социалните мрежи.Подробно са представени същността, характеристиките и функционирането на онлайн социалните мрежи. Изложението е с акцент върху тяхното приложение при управление на извънредни ситуации. Анализирани са изискванията към формата, начина на предаване, съхранение и обработка на обменяните данни, както и извличането на полезна информация от тях. Изведени са препоръки към организациите, имащи ангажименти за справяне с последствията от извънредни ситуации и за осигуряване на превантивна подготовка за справяне с тях.