Диалектически аспекти на динамичната икономическа система - Миркович, Камен (Научни трудове, 2012)
Икономическите системи се намират в постоянно движение и развитие. Това им придава на динамични икономически системи, на чиито диалектически анализ е посветена настоящата студия. Нейната задача е да се изяснят някои техни закономерности, свойства и особености, които представляват или произтичат от диалектическата им определеност. Диалектиката стои в обяснителната основа на икономическата динамика, която от своя страна сътворява динамичната икономическа система. Като по-значими в това отношение изпъкват такива категории като взаимодействие, противоречие, качество и количество, мяра и мярка, хомеостазис, същност и явление, съдържание и форма, необходимост и случайност, възможност и действителност, общо, особено и единично, хомеостазис, както и други от този ред, които в контекста на системния подход се реализират като системни икономически категории. Като цяло изложението е посветено на диалектическата природа на възникването и осъществяването на икономическата динамика в динамичните икономически системи.