Нови тенденции в икономическата динамика на Европейския съюз - Пиримова, Вера (Научни трудове, 2012)
В настоящата научна студия се извеждат основните характеристики и новите тенденции в цикличността на икономическата динамика на Европейския съюз. От анализа се установява повишаване на устойчивостта на икономиката на ЕС към циклични колебания и въздействия, което позволява да се очертае тенденция на съществено изменение в характера на цикличното развитие на регионално равнище. То намира израз в постепенно преминаване от традиционната цикличност под формата на икономически цикли към нова цикличност под формата на цикли на икономическия растеж. Като главни вътрешни и външни детерминанти на това изменение се проявяват промените в типа на икономическата система, открояващите се нови водещи икономически сектори, нарастващата търговска и финансова отвореност на икономиките на европейските страни.Динамиката на икономиката на Европейския съюз се формира под решаващото въздействие на специфични национални особености, които се открояват при обособяването на три групи държави в ЕС, според критерия равнище на брутен вътрешен продукт на човек от населението (по ППС). По-особен принос за формиране на общите тенденции в ЕС имат страните от Централна и Източна Европа поради реализирания в тях преход към пазарна икономика и проявлението на специфичен трансформационен спад и цикъл. Тези процеси допринасят за по-голяма вътрешна (регионална) циклична устойчивост на икономиката на ЕС, за смекчаване на параметрите и израженията на основните циклични индикатори.