Съвременни възможности за повишаване степента на развитие на логистиката в месопреработвателните предприятия в България - Воденичарова, Мария (Научни трудове, 2014)
Тезата в настоящата разработка е, че развитието на логистиката в месопреработвателните предприятия в България не отговаря на съвременните изисквания, поради което се налагат активни и неотложни промени. Необходимо е изработване на ясна визия за повишаване развитието на логистиката, като се съблюдават едновременно както българските условия в месопреработвателните предприятия, така и чуждата практика в напредналите страни.Основната цел на настоящето изследване е да се направи оценка на степента на развитие на логистиката в месопреработвателните предприятия в България с оглед разкриване на възможности за нейното усъвършенстване. Обектът на изследването са месопреработвателните предприятия в България.За изследване на състоянието и развитието на логистиката в българските месопреработвателни организации са използвани различни статистически и аналитични методи (сравнение, групировка, средни величини, графичен метод, клъстерен анализ и др.). Обработката на данните е извършена чрез компютърната програма за статистическа обработка на данниSPSS (Statistical Package for Social Sciences).От гледна точка на степента на развитие на логистиката в изследваните организации са обособени три клъстера, а именно: Клъстер 1 – организации, които не прилагат логистичната концепция; във втория клъстер влизат организации, които имат растящ интерес към логистичната концепция; в третия клъстер попадат месопреработвателните организации, според които ролята на логистиката има голямо значение и които прилагат в по-широка степен логистичната концепция.Формулирана е визия за повишаване на развитието на логистиката, като се съблюдават едновременно както българските условия в месопреработвателните предприятия, така и чуждата практика в напредналите страни. От тази гледна точка показателите за степента на развитие на логистиката следват модел на плавно преминаване от вътрешно фирмена интеграция към междуфирмена интеграция. Представени са последователността на етапите за промени в месопреработвателните предприятия, които отговарят на трите фази на развитие на логистиката.
Keywords: Логистика; Месопреработвателни предприятия; Клъстер анализ; Верига на доставки; Облачна логистика; Качество; JIT; MRP; HACCP