Методологични и теоретични характеристики на международните икономически отношения в условията на глобализацията - Димова, Руска (Научни трудове, 2014)
В студията са изследвани глобалните характеристики на международните икономически отношения (МИО). Изяснява се и се използва новата методология на глобализацията, която е резултат от глобалния подход. Глобалният подход е исторически и логически и обединява знания на теорията за епохите и теорията за системите. Чрез глобалния подход се дефинира ролята на МИО за взаимозависимостта, многомерността и многоцентричността на световната икономическа система. Защитава се тезата, че в условията на глобализацията МИО се променят цялостно, характеризират се със специфични измерения, осъществяват се чрез нов структурен модел и вярното им теоретизиране изисква глобално-либерална концептуална рамка.
Keywords: Глобален подход; Световна икономическа система; Глобална икономическа взаимозависимост; Глобален либерализъм; Структура на международните икономически отношения