Влияние на насърчаването на иновации за формиране на индустриални концентрации (клъстери) в сектора на информационните технологии в България - Коцев, Николай (Научни трудове, 2014)
Студията изследва използването на инструменти за насърчаване на иновациите в посока създаването на клъстери и клъстерна среда. Основната цел е да се установи влиянието на ОП „Конкурентоспособност“ в частта й, насочена към насърчаване на иновациите и иновативната среда, върху създаването на клъстерна среда и по специално на такава в сектора на ИТ. Защитава се теза, че ОП „Конкурентоспособност“ създава условия, които позволят формирането на клъстерна среда в сферата на ИТ, но не успява да обхване всички необходими предпоставки.Установено е, че ИТ секторът е един от водещите бенефициенти по програмата – водещ сектор по отношение на предоставянето на продукти и услуги за други бенефициенти и абсолютен лидер по отношение на създадените чрез програмата иновации. Секторът обаче не изпитва интерес към създаването на клъстерни организации, но все пак се наблюдава струпване на ИТ фирми на територията на град София.
Keywords: Иновации; Конкурентоспособност; Клъстери; Индустриални концентрации; Структурни фондове; Информационни технологии; Държавна подкрепа