Трансформация в характера на американския икономикс и установяване на неокласическа икономическа технологизация - Атанасова, Веселина (Научни трудове, 2014)
В изложението е наблегнато накратко върху процеси на постепенно (макар и нелинейно) установяване на господство на неокласическия възглед след междувоенния период през ХХ в. по примера на американския икономикс. Констатирано е, че през този период вече са доставени исторически развили се компоненти за осъществяването и съответно започва да се осъществява прелом в характера на икономическата теория и нейното приложение. При тази промяна формиралите се външни определители на налагащия се инструментариум и тип на икономикса закономерно се превръщат във вътрешни характерни черти на бележещия като цяло възход неокласически икономикс.Основно е експлоатирана концепцията на Мери Морган (2001) за непосредственото функциониране на двете страни на икономикса – теоретична и приложна – катоикономическа технология. В тази насока е предложено развитието на икономикса в периода след 30-те – 40-те г. на ХХ в., до началото на ХХІ в. да се интерпретира като формиране и функциониране (прилагане) наобща неокласическа икономическа технология, съставна (доминирана) част от която се явява кейнсианската икономическа технология.
Keywords: Плурализъм и трансформация на американския икономикс през междувоенния период; Техническа насока и моделиране в икономикса след 40-те г. на хх в.; Неокласическа икономическа технологизация; Интеграция на неокласическата парадигма