Трансформирана компетентност: квалификационен профил на онлайн журналиста - Константинова, Стела (Научни трудове, 2014)
Развитието на професионалната компетентност на журналистите е динамично предизвикателство. Журналистическият труд се осъществява в „жива” комуникационна среда – Интернет, която е катализатор за изменения професията като цяло. Промяна се наблюдава както във формалната организация на работата, така и в имплицитни водещи принципи на труд. Глобалната мрежа и дигиталните технологии поставят нуждата от „мултипрофесионализъм”. Интерес представлява трансформиращата вълна, която „заля” комуникациите, и реакциите, които предизвика в медийния ландшафт. Изследван е новият квалификационен профил на онлайн журналиста и набора от конкретни нови компетенции, които влизат в професионалния арсенал на журналистиката на високите технологии.
Keywords: Журналистически компетенции; Професионален профил; Комуникационни трансформации; Интернет; Единна комуникационна система; Онлайн журналистика; Медийни трансформации; Мултимедийна платформа