Ефекти от съвременната икономическа и финансова криза върху публичните финанси на държавите от Европейския съюз – 27 - Руменов, Деян (Научни трудове, 2014)
Съвременната икономическа и финансова криза изведе на преден план проблема с високата държавна задлъжнялост. Въпреки че началото на кризата беше в САЩ, тя повлия негативно върху макроикономическите променливи и в страните от ЕС-27.В студията се разглежда посоката на влиянието на съвременната икономическа и финансова криза върху държавните приходи, държавните разходи и държавния дълг на държавните от ЕС-27. Изследваният период е разделен на две части – първата, T1, обхваща периода 2001-2007 г., а втората – T2, обхваща периода 2007-2012 година. Извършва се сравнение както на динамиката на държавните приходи, държавните разходи и държавния дълг, така и на показателите размах и средно стандартно отклонение на макроикономическите променливи между двата периода.Резултатите от изследването показват, че след 2007 г. – като правило, настъпва забавяне на приходите за всички държави от ЕС-27; средното ниво на забавяне на държавните приходи е по-високо в сравнение със средното ниво на забавяне на държавните разходи; налице е увеличаване на средното ниво на държавна задлъжнялост на държавите от ЕС-27.
Keywords: Бюджетен дефицит; Държавни приходи; Държавни разходи; Финансови кризи; Бюджетен излишък; Държавен дълг