Мрежовият подход за анализ на миграционните процеси - Мишева, Михаела (Научни трудове, 2016)
Настоящата студия е посветена на миграционните процеси в международен план. В изследователското й поле е разгърнат теоретичният потенциал на мрежовия подход към миграциите, в търсене на отговори на въпросите: Как възникват в научното поле и какво внасят в него мрежовите теории? Кои са теоретичните понятия, ключови за миграциите и тяхното изследване? Основната теза на студията се свежда до твърдението, че днес мрежовите теории са най-адекватният теоретичен подход към миграциите, с епистемологичен заряд за анализ на интеграцията на имигрантите посредством социалния капитал.Социалните мрежи позволяват да видим миграциите на само, като  индивидуални решения на мигриращите, а и като общо следствие – продукт на междуперсонални интеракции, вградени в икономическата и политическата среда. Те разкриват същността на съвременните миграционни процеси като „самоподдържащи се“, уравновесяват микро- и мезоравнището на анализа: има място за цяла поредица от субекти: семейство, приятели, работодатели. Позволяват пресягане и към макрониво: парични трансфери, информационни трансфери и миграционни политики. Миграциите се поставят в континуума на процеса „миграция-интеграция“, който да бъде анализиран чрез социалния капитал на участниците в миграционни мрежи.Направен е опит за представяне на възможностите пред интеграционния процес на имигрантския социален капитал. Анализът е подкрепен с данни от: емпирично социологическо изследване на тема „Социални мрежи и социален капитал на имигрантите в България“, проведено в рамките на проект, финансиран по НИД на УНСС през 2014 г.; публикации на БНБ за емиграционните трансфери; изследвания на Световната банка за миграционните парични трансфери в определени държави, както и от данни на Евростат. Представени са и някои основни параметри на европейската миграционна политика посредством добри практики и стратегически документи.
Keywords: Теория на мрежите; Социален имигрантски капитал; Миграции