Социологически поглед върху институцията на пазара - Стоилова, Вяра (Научни трудове, 2016)
Настоящата студия  представя един социологически поглед върху институцията на пазара през призмата на социалната свързаност, която тя изгражда. Спецификата на тази свързаност се обуславя от принципа на конкуренцията като основен механизъм за координация и кооперация на действията на пазарните актьори и амбивалентността на социалната роля „пазарен актьор”. Произтичащата от конкуренцията свобода на избор като възможност пазарният актьор да преследва собствения си интерес предопределя спонтанността на реализираните пазарни размени - „спонтанен ред” (Хайек) от отношения между пазарните актьори. Амбивалентността на социалната роля „пазарен актьор”, която се изразява в обстоятелството, че нейният изпълнител въплъщава и двете страни на пазарната размяна (продавач и купувач, макар и в различни времеви моменти), обуславя  рационалността на неговото поведение.  Принудителността на тази социална роля от гледна точка достъпа до права на собственост върху определени блага, в т.ч и пари, както и опазаряването на редица неикономически дейности в обществото определят цялостния ролеви ансамбъл на човека като израз на съвкупността от отношения, които той успява да изгради с другите.
Keywords: Конкуренция; Свобода; Опазаряване; Пазар; Пазарен актьор