Историческият „поход“ на българската икономика в пространството на либералния и държавния капитализъм - Найденов, Георги; Харалампиев, Калоян (Научни трудове, 2016)
Изследването използва за методология клъстерния анализ на видовете капитализъм, направен по проект по НИД на УНСС: “Клъстерите капитализъм (типология и динамика на капиталистическите икономики)”, защитен и издаден като монография. Проследяват се историческият “поход” на българската икономика в пространството на либералния и държавния капитализъм за периода от 1925 до 2005 година. Изследват се икономически, демографски, инфраструктурни и социални характеристиките на българската икономика. Прави се сравнителен анализ на социално-икономическото развитие на България и Гърция.
Keywords: Капиталистически начин на производство; Либерален капитализъм; Съветски държавен капитализъм; Клъстерен анализ; Gapminder; БВП на глава от населението; Дял на държавния сектор в националната икономика; Дял на БВП разпределян от държавата; Пулсации и прескачане на клъстерите