Особености на новата регулаторна рамка за превенция срещу манипулирането на финансовите пазари в Европейския съюз - Асенов, Емил (Научни трудове, 2017)
Разпространяването на невярна или подвеждаща информация може да има съществено въздействие върху цените на финансовите инструменти. Манипулацията може да нанесе значителни загуби на всички участници на финансовите пазари. Оценката на регулаторните рамки и националните практики показва, че системите на наказателни и административни санкции, прилагани в Европейския съюз като цяло са слаби и разнородни. Осъществяването на адекватна превенция срещу манипулативни действия в бъдеще изисква прилагането на мерки от организационно, технологично и правно естество. Изключително важна мярка е въвеждането на общи прагове за манипулативно поведение, което се счита за особено неприемливо, както и инкриминирането на най-тежките форми на манипулацията на пазарите. Прилагането на този подход ще даде ясен сигнал както към обществеността, така и към потенциалните нарушители, че компетентните органи в държавите на Съюза ще осъществяват в бъдеще по-ефикасна превенция срещу пазарните злоупотреби. Нормативният анализ на елементите на новата регулаторна рамка сочи наличието на достатъчно основания да се предположи, че тя създава необходимите предпоставки за постигане на по-висока степен на ефективност на превенцията срещу практиките на манипулиране на финансовите пазари в страните от Европейския съюз.
Keywords: Манипулация на финансови пазари; Инвеститори; Емитенти; Невярна информация; Състав на престъпление; Наказателна отговорност