За политическата икономия в катедра „Политическа икономия” на УНСС - Тошкова, Светла (Научни трудове, 2017)
Студията представя едно от съвременните разбирания за политическата икономия в контекста на историческото развитие на икономическата теория и промените в методологията и философията на икономическото знание. Направен е опит да се определят целите, обектът и предметната област на политическата икономия, като интердисциплинарна наука, в граничните полета на икономиката и политиката, с отчитане влиянието на институционалните, социокултурните и ценностните фактори. Същевременно е защитена тезата за търсене на ролята и мястото на политическата икономия и нейното съвременно развитие, в рамките на взаимодействието между различните съвременни представи за политическата икономия, които не следва да се противопоставят, а да се възприемат като отправна възможност за създаването на съвременното схващане за политическата икономия, и нейните взаимодействия с другите науки от широкия спектър на силно интегрираното съвременно обществено-икономическо знание, в епохата на постиндустриалното общество и глобализирания свят. Представени са накратко основните проблемни области в учебната програма по политическа икономия и съдържанието на учебния план на специалността.
Keywords: Икономическа теория; История и методология; Политическа икономия