Отношенията Китай - Африка: в търсене на нов модел на сътрудничество - Йонева, Елизабет (Научни трудове, 2018)
През последното десетилетие темата за отношенията Китай-Африка привлича все по-сериозно внимание на глобално ниво, с оглед на актуалните измерения на намесата на Пекин в световен мащаб. КНР се изправя пред предизвикателството да се адаптира към новите геополитически и геоикономически реалности, и приложените мерки трансформират и нейните подходи спрямо конкретни региони.С оглед на тези тенденции целта на изследването е да се анализират основните вектори на разгръщащото се китайско сътрудничество с Африка, като специфична задача се явява и съпоставянето му с прилаганите стратегии от страна на ЕС.
Keywords: Сътрудничество; Африка; Китай; Външна политика; Енергетика