Отнемане на активи от трафик на хора - Петрунов, Георги (Научни трудове, 2018)
Престъплението „трафик на хора“ е глобален проблем, генериращ огромни средства. Изхождайки от идеята, че възможностите за бързи и големи печалби са основен мотив за осъществяване на престъпления, в статията се фокусираме върху отнемането на активи от трафик на хора като ключов инструмент за противодействие на тази престъпна дейност. Въз основа на анализ на документи и статистическа информация, стигаме до извода, че българските специализирани институции все още използват твърде ограничено този инструмент, което ги лишава от ключови за ефективното противодействие на престъпността възможности.
Keywords: Пране на пари; Отнемане на престъпно придобито имущество; Трафик на хора