Икономическата психология на Габриел Тард – радикално преосмисляне на икономическата реалност - Кацарски, Иван (Научни трудове, 2018)
Студията разглежда основни проблеми в икономическата психология на Габриел Тард. Той е мислител, чиито трудове се преоткриват от съвременните изследователи и представляват особен интерес в контекста на съвременните дискусии за основанията и перспективите на икономическата наука.Студията цели да разкрие тази актуалност на Тард, като анализира  неговите възгледи за състоянието на политическата икономия (икономическата теория) и проекта му за нейното реконструиране.Подходът е контент-анализ на оригинални текстове, съчетан с оценка на тяхното съвременно значение. Изтъкнати са както позитивните страни на Тардовите концепции, така и неговите концептуални несполуки.Студията последователно разглежда философско-социологическите основания на икономическата психология на Тард, неговите идеи за взаимоотношението между икономическата наука и другите социални науки, неговата критика на политическата икономия и проекта му за нейно преустройство и неговата теория на цените, която илюстрира силните и слабите страни на неговия проект.Икономическата психология на Тард предлага оригинални и ценни идеи, които са незаслужено пренебрегнати от историци на идеите и теоретици. Със своята свежест и радикалност те могат да бъдат съществен принос към съвременния теоретичен дебат.
Keywords: Габриел Тард; Икономическа психология; Теория на цените; Политическа икономия; Ценности