Концепцията за мобилността като услуга в контекста на политиката за устойчиво развитие на транспорта - Николова, Христина (Научни трудове, 2018)
Основното направление на изследване на въздействието от внедряването на концепцията за развитие на мобилността като услуга (MaaS) е свързано с постигането на устойчиво развитие на транспорта. В тази връзка на европейско ниво се изпълняват редица проекти, свързани с реализацията на тази концепция и се изследва тяхното въздействие върху постигането на целите за постигане на устойчив транспорт. МааS е механизмът, който цели да координира и концентрира всички научно-изследователски дейности в областта на приложението на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в транспорта, обединявайки усилията на богат набор от експерти за разработването на транспортни услуги от ново поколение.Студията представя същността и значението на концепцията за мобилността като услуга за развитието на транспорта и предлагането на ефективни превозни услуги. Тя изяснява отделните аспекти и елементи на внедряванетo на тази концепция с оглед постигането на  устойчиво развитие на транспорта. В нея е направен преглед на развитието на концепцията в световен мащаб до момента и са очертани перспективите за приложението ? в бъдеще. Основните ползи и рискове, свързани с прилагането на концепцията са обобщени в заключението на студията.
Keywords: Мобилност; Устойчиво развитие; Транспортни услуги