Приложението на доброволни информационни инструменти на екологичната политика в България – възможни решения за подобряване - Иванова, Даниела; Харадинова, Анелия (Научни трудове, 2019)
В резултат на констатираните слабости на регулативните и икономическите инструменти в края на 20 век в екологичната политика на Европейския съюз се появява трета вълна от изцяло нови инструменти – тези на доброволния подход. Те възникват в отговор на необходимостта от ефикасен и гъвкав инструмент за преодоляване на ограниченията и затрудненията пред съществуващата политика. Това са доброволно поети ангажименти от бизнеса за подобряване на екологичното му представяне. Направеният анализ на приложението на доброволните информационни инструменти в България установи, че фирмите в страната разпознават и прилагат най-вече системите за управление на околната среда в съответствие с изискванията на международния стандарт ISO 14001. С цел да се идентифицират възможни решения за подобряване на приложението на доброволните инструменти на екологичната политика е проведено качествено изследване - дълбочинно интервю сред група от заинтересовани лица. Събраната информация от направените 15 интервюта е анализирана чрез метода на експертната оценка и са изведени предложения към отговорните институции за насърчаване и подобряване на прилагането на информационните инструменти от фирмите в страната.
Keywords: Екологична политика; Доброволни информационни инструменти; Приложение; България