„Освобождение“ и „държавно изграждане“ в българските идеологически парадигми - Кръстев, Николай (Научни трудове, 2019)
Целта на статията е да анализира трансформациите на политическите концепции за „освобождение“ и „държавно изграждане“ в българските идеологически парадигми. На фона на генезиса на понятията в класическите идеологически системи, чрез употреба на сравнителния метод, е разкрито противоречието между класическото им разбиране и това на българските политически субекти. В резултат установяваме, че „освобождението“, традиционна либерална концепция с негативна дефиниция, се противопоставя от българските либерални субекти на „свобода“ и се натоварва с позитивни значения, докато българската левица и националистическа десница се приближават към либералните трактовки, вместо към традиционните позитивни социалистически.
Keywords: Освобождение; Държавно строителство; Русофилия; Русофобия