Особености на публицистични текстове с икономическа тематика на немски език в сравнение с български - Василева, Силвия (Научни трудове, 2020)
Предмет на изследването са публицистични икономически текстове на двата езика, а обекта – съпоставителният им анализ. Целта е изследване на спецификите им с оглед прилагането им в специализираното чуждоезиково обучение. Чрез изработен модел за текстолингвистичен анализ се установяват функцията на текстовете, начина на подемане и разгръщане на темата, особеностите на денотатите (носителите на референтна връзка), както и начина на изразяване на специализираността в информационната структура. Текстовете се разделят на дескриптивни, експликативни и аргументативни. В двата езика съществуват прилики по отношение на кохерентността, съдържателността и логико-семантичната структура при изразяване на специализираността и разлики, които влияят на разгръщането на темата и композицията на текста, изразяването на денотатите и цитирането на източници.
Keywords: Немски икономически журналистически текстове; Текстови езикови модели; Функция; Нов текстов лингвистичен модел