Езикът на геополитиката през епохата на Христофор Колумб - Кох–Кожухарова, Даниела (Научни трудове, 2020)
Изследването цели да направи препратка към езика на геополитиката през Колумбовата епоха по извечната ос ценности-интереси, а методологията се опира на компаративния диахронен анализ. Разноликата оценъчност, когато се заговори за завладяването на Америка от т.нар. конкистадори, e дело изначално на самите испанци, съвременници на епохалните събития, направили света, по думите на Цв. Тодоров, един, затворен, в опитите си да рамкират законодателно, а и морално, зараждащите се социални, икономически и други отношения „с” и ”на” новооткритите територии. В по-ново време в самата Испания оценъчността добива и политически краски, като лъкатуши измежду етикети като „физически и културен геноцид” и „рицарска храброст в името на Христа”. Без съмнение обаче масло в огъня, кога основателно  или не, при очернянето на испанското начинание, наливат именно политическите съперници на оная Испания, която през XV в. не се свени, от вековно доминирана от арабите на собствената си територия, за има-няма година време, да се превъплъти в експанзионистична. И докато англо-саксонският модел  инвазия създава резервати, испанският създава общества от метиси, мулати и креоли, та днес, постихнал, макар и не съвсем, патосът на отрицанието, цял един континент да говори испански, а цял един глобализиращ се свят да се върти в ритъма "латино”.
Keywords: Геополитическа ориентация; Експанзия; Език; Ценности; Външна политика