Политически и икономически предизвикателства пред Западните Балкани в процеса на присъединяването им към ЕС - Манчева, Галя; Симеонова, Елена (Научни трудове, 2020)
Студията представя резултатите от комплексно изследване с фокус върху държавите от Западните Балкани в политически, икономически и социален аспект, като поставя специален акцент върху общата среда на политически риск, в рамките на процеса по присъединяване към ЕС. За целите на анализа се прилага специално разработена модификация на добре познатия PEST анализ – т. нар. PES(I) анализ. Изследването обхваща период от 10 години (2007 г. – 2017 г.) и включва държавите Република Сърбия, Федерация Босна и Херцеговина, Република Черна гора, Република Северна Македония и Република Албания. Структурирано в три части: 1) представяне и обосновка на основните променливи на PES(I) анализа; 2) прилагане на PES(I) анализа върху данни страните от Западните Балкани и интерпретация на данните; 3) заключение. Направеният анализ показва, че присъединяването на държавите от Западните Балкани към ЕС е по-скоро политически, отколкото икономически въпрос. Освен това, очертава Република Албания като най-добре представящата се държава, бележеща най-голям напредък в икономически и политически план и генерираща най-ниски нива на политически риск. Докато смятаните за „лидери“ Сърбия и Черна гора, изостават съществено от изследваните показатели и генерират значително по-високи нива на политически риск.
Keywords: Политически риск; Суверенни спредове; Суверенен кредитен риск; Кредитен рейтинг; Западни Балкани