Моделиране на разпределението на банковите депозити на домакинствата в България - Пешев, Петър (Научни трудове, 2020)
Използване на данните на Българска народна банка за банковите депозити на домакинствата позволява създаване на иконометрични модели за изследване на неравенството в разпределението им. Изчисляването на Джини коефициент чрез данните за депозитите на домакинствата служи за създаването на зависими променливи за финансово неравенство, които да бъдат моделирани. Финансовото неравенство в страната, в периода 2005-2017 г., е подвластно на промените в редица макроикономически променливи, които могат да имат различно влияние в краткосрочен и дългосрочен период.
Keywords: Финансово богатство; Неравенство в разпределение на депозитите; Джини коефициент на банковите депозити на домакинствата