Брутен вътрешен продукт или брутно национално щастие – коя е по-добрата алтернатива за измерване на икономиката? - Марикина, Мария (Научни трудове, 2020)
В тази статия обект на анализа е измерването на националното стопанство, а предмет е същността и несъответствията на Брутния Вътрешен Продукт (БВП) и Брутното Национално Щастие (БНЩ). Задачите се свързват с разкриване на значението на БВП и БНЩ, и с отчитането на предимствата и недостатъците в използването им като основни макроикономически измерители. Тезата на изследването е, че БВП остава да изпълнява ролята на основен макроикономически измерител, а други негови алтернативи, като БНЩ например, не могат изцяло да го заменят, тъй като те пораждат нови проблеми и невъзможност за точна оценка.
Keywords: Брутен вътрешен продукт; Икономическо благосъстояние; Брутно национално щастие; Измерване на икономиката