Икономически активно население в България през периода 2007-2017 г. - динамика на образователната и възрастовата структура - Атанасова, Маргарита (Научни трудове, 2020)
Анализът на промените в икономически активното население  се фокусира върху периода 2007- 2017 г., който обхваща първото десетилетие от членството на България в Европейския съюз. Основна цел на настоящата статия е да се анализират промени във възрастовата и образователната структура на работната сила в страната с акцент върху младежките групи от населението и да се очертаят предизвикателства пред актуализирането на политиките по заетостта, образованието и обучението. Резултатите от сравнителния анализ показват, че в контекста на нарастване на работната сила в редица страни от ЕС и в общността като цяло след 2007 г. в България се очертава обратната тенденция- броят на икономически активното население намалява. През периода настъпват редица структурни промени в икономически активното население в България, трансформиращи контекстуалната рамка за формулиране и актуализиране на политиките в областта на заетостта и развитието на човешкия капитал, сред които се открояват: поляризиране на образователната структура при младежките групи от населението и работната сила и стабилизиране на дела на ниско-образовани младежи в трудоспособна възраст.
Keywords: Икономически активно население; Образователна структура; Работна сила