Очите на Шехерезада... В търсене на смисъл между Рияд и Техеран. Правата на жените в Саудитска Арабия и Иран - Василева, Евгения (Научни трудове, 2020)
Саудитска Арабия и Иран са две от големите държави в света, едната е млада, другата – стара, едната е сбор от номадски и полуномадски племена, другата е наследник на Персийската империя. Двете изповядват два различни варианта на ислям, съперници са за регионалната си роля в Близкия Изток, едната е кралство, другата е република. Общото между тях са петролът, политическата структура, при която светското и религиозното управление са равнопоставени и отношението към жените. Модернизацията и урбанизацията и в двете страни водят до свръх консерватизъм, пренос и радикализиране на някои от племенните традиции на живот в градски условия. В резултат, това са две от страните в света, в които правата и достъпът на жените до социално значими роли и дейности е силно ограничен. Тази статия има за цел да представи и анализира правата и забраните пред саудитските и иранските жени, тяхната борба за реформи и историческото ? развитие.
Keywords: Икономика на пола; Нетрудова дискриминация; Семейно право; Човешки права