Привлекателност и достъпност на инвестицията в жилищни имоти в териториален аспект - Стоенчева, Яна (Научни трудове, 2020)
Настоящето изследване е посветено на комплексния подход при изследването на състоянието и тенденциите на ключови характеристики за пазара на жилищни имоти в България в териториален аспект. Целта е да се отговори на потребностите на всички участници на пазара на жилищни имоти в областните градове на България за състоянието и тенденциите в изменението на доходността на вложените средства и за потенциалните възможности на трудово активната част от населението да участва в закупуването на жилища. Използвани са утвърдени методи, които са комбинирани по подходящ начин за получаване на качествено нов, по своята задълбоченост аналитичен резултат. Под формата на комплексни критерии са изведени показатели за инвестиционната привлекателност и за достъпност на инвестициите в жилища за областните градове на страната. Спазен е принципът за еднородност на използваните съвкупности, игнорирани са промените, дължащи се на инфлацията, направен е опит за надграждане на рутинните изследвания за динамика на цените и възвръщаемостта на средствата изразходвани за закупуване на жилищни имоти.
Keywords: Жилищен имот; Инвестиция; Цена; Достъпност