Дигиталната икономика и отвореният код - Амбарева, Христина (Научни трудове, 2020)
Основен проблем на настоящата статия е как движението за свободен софтуер (FOSS/FLOSS) се утвърждава в пазарна среда, след като концепцията за безплатен продукт на пазара е била толкова революционна и противоречаща на капиталистическата логика, когато се е появила през втората половина на 20 век.Статията се състои от три части. В първата се подчертава културата като основа, която създава  базово ниво на устойчивост на движението за свободен софтуер. Във втората част се разглежда ролята на лицензите и фондациите, които институционализират идеята за свободен софтуер и отворен код и създават доверие към нея. В третата част се коментира въпросът дали движението за свободен софтуер наистина има антикапиталистически смисъл.
Keywords: Свободен и отворен софтуер; Лицензи за отворен код; Дигитална икономика