Глобалната политическа икономия и дигиталните железни завеси - Проданов, Васил (Научни трудове, 2020)
Студията тръгва от предпоставката, че както класическата, така и международната и глобалната политическа икономия са свързани с периоди на глобализация на икономиките и в една или друга степен ги обясняват и аргументират. Основната теза е, че сега се намираме в началото на нов стадий на  икономическо развитие, когато серия от фактори поставят началото на деглобализация, при която особено важни са дигиталните технологии и създаването на нови дигитални „железни завеси“ между държавите. Предложеният подход е исторически, системен и политикономически – основава се на идеята за системните противоречия на глобалната икономическа система, които се съчетават с възхода на новите дигитални технологии, което създава предпоставки за нейната промяна. Чрез обобщаване на съществуващите тенденции се формулират основни групи фактори, обясняващи перспективите на развитие – рязко нарасналото неравенство, възходът на дигитален суверенитет и технонационализъм, деглобализиращият потенциал на новите технологии, нарастващите рискове и кибервойни, технологични войни. Изводът е, че резултат от тези процеси през следващите години ще бъде възход на национални и регионални дигитални икономики.
Keywords: Глобална политическа икономия; Дигитален суверенитет; Технонационализъм; Кибервойни; Технологични войни; Дигитални стени; Национални дигитални икономики