Дискриминация – тенденции и културални особености - Данаилова, Ирина (Научни трудове, 2020)
50 години след приемането на първите официални документи, показващи политическа и икономическа воля за премахване на различното третиране в труда и професиите, основано на пол, раса, религия, политически убеждения и сексуални предпочитания, дебатът за равноправие и липса на дискриминация все още е актуален. Настоящата разработка има за цел да изясни значението на ценностите и културата за подобряване достъпността до труд, възможностите за развитие и обучение в държави, в които се наблюдава дискриминация в труда и социалния живот. Основните изводи са, че преодоляването на дискриминационните практики е пряко свързано с действия в сферата на националните култури – формирането на нови ценностни системи, които биха могли да доведат до трайна промяна в поведението на отделния индивид, а оттам – и на цялата общност и държава.
Keywords: Заетост на жените; Стереотипи; Ценности; Дискриминация; Култура