„Тесният изкуствен интелект“ в контекста на въвеждането на изкуствения интелект, трансформацията и края на част от професиите - Тодорова, Мариана (Научни трудове, 2021)
Статията разглежда как появата на „тесния изкуствен интелект“, който вече е факт, ще участва в процесите на трансформация, изчезване и някои професии и създаването на други. Целта на текста е да разкрие чрез два сценария: „оптимистичен“ и „песимистичен“, основните тези в дебата по тези проблеми. Задачите на статията е да очертае възможностите и същевременно да предупреди за някои възможни рискове от имплементацията на изкуствения интелект в различните човешки области. Методологията на изследването включва сравнителен анализ, проследяване на няколко ключови мега тренда, изграждане на две противоположни сценарни прогнози.Очакваните резултати от статията са, читателят да получи ориентир за същността на тесния изкуствен интелект и влиянието му върху професиите. Оригиналността на текста се заключава във конкретното полагане на вече съществуващия тесен изкуствен интелект в контекста на трансформацията на една от ключовите човешки дейности, каквато е трудът.
Keywords: Тесен изкуствен интелект; Бъдеще на професиите; Трансформация на професиите; Нови умения