Методологични подходи за измерване на структурната конвергенция - Ралева, Стела (Научни трудове, 2021)
В статията се прави систематизация на най-важните методологични подходи за измерване на структурната конвергенция и се изследват техните основни характеристики. Най-голямо внимание се отделя на подхода за идентифициране на процеса на догонване и разпределителния подход, които са свързани с оценяването съответно на β и на σ конвергенциите. Извеждат се най-важните предимства и недостатъци на тези подходи и се коментират някои от най-често използваните в тях конкретни методи. В синтезиран вид се представят анализът на времеви редове и клъстерният анализ, като се акцентира върху техните силни и слаби страни в методологичен и познавателен план.
Keywords: Структурна конвергенция; Подход за идентифициране на процеса на догонване; Разпределителен подход; Анализ на времеви редове; Клъстерен подход