Тенденции в развитието на сухопътния товарен транспорт в България - Димитров, Георги (Научни трудове, 2021)
Сухопътният товарен транспорт осигурява материалите и суровините за производствените предприятия и превозването на готовата продукция до потребителите. Той е важен фактор за ритмичното и своевременното снабдяване на търговската мрежа със стоки за задоволяване на всекидневните потребности на населението. Сухопътния товарен транспорт има ключова роля за икономическото и общественото развитие на страната, тъй като е необходимо условие за нормалното функциониране на всички стопански отрасли.Функционирането на транспортната система се основава преди всичко на това, че всеки вид транспорт има специфични особености, които определят сферата на ефективното му използване. При условията на пазарна икономика се осъществява в голяма степен саморегулиране на транспортната система, което възниква при сблъсъка между стремежа на транспортните фирми (превозвачите) за най-ефективно организиране на тяхната превозна дейност и изискванията на клиентите (товародателите) за качествено и евтино извършване на превозите.В настоящата студия последователно се разглеждат и анализират ролята на товарния автомобилен и железопътен транспорт в националната транспортна система, превозените от тях количества товари и извършената товарна превозна работа в условията на еврочленство. Продължителността на разглеждания период (2007 – 2018 г.) дава възможност да се проследят основните тенденции в развитието на сухопътния товарен транспорт на България и на тази база да се изведат насоки и препоръки за бъдещото му устойчиво развитие.
Keywords: Товарен автомобилен транспорт; Товарен железопътен транспорт; Транспортна работа; Перспективи за развитие