Дигитализация и производителност на ритейл сектора в България - Димитрова, Виолета (Научни трудове, 2021)
Разширяването на дигитализацията променя характера на обмена между пазарните агенти и пряко се отразява върху формите на търговия, включително ритейлинга. Цел на настоящото изследване е да проучи производителността на търговията на дребно в условията на дигитализация на основата на кратък теоретичен анализ и на примера на емпирични данни за ритейл сектора в България за периода 2008 – 2019 г. или между двете икономически кризи. Приложен е дескриптивен анализ. Производителността е представена с показателите: брутна добавена стойност, приходи от продажби и брутен доход на едно заето лице.
Keywords: Ритейлинг; Производителност; Дигитизация; Брутен доход