Корелативни зависимости между демократизацията и прираста на БВП в държави от Западните Балкани - Манчева, Галя (Научни трудове, 2021)
Настоящото изследване проследява корелативните зависимости между демократизацията и прираста на БВП в държави от Западните Балкани за периода 2009 – 2018 г. За постигането на тази цел се използва рейтинг на демократизация, който се отнася към прирастa на БВП, поредством двустранна корелация на Пиърсън. Тази методология предоставя възможност да се проследи дали (1) съществува статистически значима линейна връзка между две непрекъснати случайни променливи величини – рейтинг на демократизация и прираст на БВП, (2) силата на линейната връзка между тях и (3) нейната посока. В рамките на изследването са взети под внимание държавите Република Албания, Република Сърбия, Република Северна Македония, Черна гора и Федерация Босна и Херцеговина. В резултат на направения анализ е установено, че по отношение на посочените държави, процесите на демократизация не водят до икономически растеж. Изключение от това заключение прави Федерация Босна и Херцеговина, при която прирастът на БВП е следствие на демократизацията, следователно единствено при тази държава демократизацията води до ръст в икономиката.
Keywords: Демократизация; Прираст на БВП; Корелация на Пиърсън; Западни Балкани; БВП