Анализ на социалната динамика на малцинствени групи чрез биологични модели на поведение - Василева, Евгения (Научни трудове, 2021)
Целта на тази статия е да анализира, дали и по какъв начин социалните групи биха могли да имитират биологичните механизми. Допускането тук е, че и двата типа системи са сложни, т.е. могат да бъдат сложени под един знаменател и аналогиите няма да са механични. Настоящото изследване прилага принципите на взаимодействие, структуриране на количественост и самоизграждане, характерни за еволюционните сложни системи спрямо социалната динамика и структурирането на идентичности в малцинствени групи на Балканите. Статията няма за цел да се разположи в полето на биологията, а по-скоро се стреми да разшири и обогати полето на преход и връзка между биологичното и социалното. Като протопип на биологична система е използвана колонията от мравки. Други подобни системи биха могли да бъдат пчелният кошер, роякът птици и др. Включените малцинствени групи са славяните мюсюлмани в Босна и Херцеговина, торбешите и арумъните в Македония, помаците в България и Гърция, истрорумъните и ускоците в Хърватия. За постигане на целта на анализа, първо са разгледани начините, по които може да бъде структурирана количественост като основа на допускането за съпоставимост между биологичното и социалното взаимодействие. Второ, разгледани са механизмите за взаимодействие на система от типа на колонията мравки. Трето, тези механизми и характеристики са съпоставени с динамиката и особеностите на малцинсвените групи на Балканите. Накрая, са очертани силните страни и ограниченията на подобен анализ, както и оценката за приложимостта на биологични модели на поведение към социални взаимодействия.
Keywords: Икономика на малцинствата; Религия; Социална и икономическа стратификация; Език