Олигархични политики в България и тяхното публично легитимиране - Цакова, Ивка (Научни трудове, 2021)
Съдържанието на статията се отнася до периода на „преход към пазарна икономика и либерална демокрация“ в България след 1989 г. и разгръщащата се олигархизация на политиката при неолиберален капитализъм. Проблемът, заложен в заглавието, се изяснява чрез приложение на критическия метод, изведен от критически социални теории (А. Грамши, К. Крауч, Д. Харви и др.). На базата на работни определения за олигархична власт и олигархична политика/политики са очертани три начина за публично легитимиране на олигархични политики в България: а) пренасочване на общественото внимание от интереси към ценности; б) постигане на неолиберален консенсус в държавата, партиите и гражданското общество; в) олигархично завладяване на медиите чрез неолиберална пропаганда.
Keywords: Български преход; Олигархична политика/политики; Неолиберализъм