Изменение на трудовото правоотношение при извънредно положение или извънредна епидемична обстановка - Христова, Жанета (Научни трудове, 2021)
В настоящото изследване се анализират измененията на трудовото законодателство, направени с оглед намаляване негативните последици от кризата, предизвикана от Сovid-19, за трудовата заетост. С тях се разширяват правомощията на работодателите да променят едностранно определени елементи от съдържанието на трудовите правоотношения, които засягат съществено правата на работниците и служителите. Приета внезапно и под натиска на събитията, новата уредба се нуждае от прецизиране, за да отговори на функцията на трудовото право за закрила на работниците и служителите. Основна цел на статията е въз основа на нормативния, формално-логическия и дедуктивния метод да се анализират правните норми, установяващи възможностите за реакция на работодателя, и да се изведат насоките за повишаване на закрилата на наемния труд в случаите на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка.
Keywords: Изменение; Трудово правоотношение; Извънредна епидемична обстановка; COVID-19; Извънредно положение