Пътната безопасност при уязвимите участници – състояние и насоки за нейното подобряване - Арнаудов, Борислав (Научни трудове, 2021)
Безопасността по пътищата е основна грижа в много градове, като целта е те да станат по пригодни за живеене. Особено голям е проблемът с уязвимите участници на пътя, а именно пешеходци, велосипедисти и мотористи. Същите са силно непропорционално представени в статистиката за жертвите в градски условия и представляват по-голямата част от смъртните случаи. Именно затова и безопасността и сигурността на тези участници е съществена част от плановете за устойчива градска мобилност. В настоящата статия са представени основните показатели за безопасност на движението и са конкретизирани принципите, които е необходимо да се спазват, за да се постигне устойчива безопасност в градската транспортна система. В края са представени конкретни добри практики и са обобшени препопръки относно възможността за повишаване ефективността на личната безопосност на уязвимите участници.
Keywords: Уязвими участници; Устойчива мобилност; Градска транспортна система; Безопасност