Наследяване и делба на акции - Димитров, Мирослав (Научни трудове, 2021)
В статията се разглежда въпросът за наследяването на акции и проблемите, които възникват при повече от един наследник. Проследява се практиката на Върховния касационен съд през последните няколко години, съгласно която акциите не се наследяват като вземания и не настъпва автоматичното им разпределение между наследниците съобразно наследствените квоти, а възниква съпритежаване на всяка една от наследените акции. Тази теза се поддържа и в правната теория. От друга страна съгласно трайната съдебна практика акциите не подлежат на съдебна делба. Последното поставя нерешим проблем за установяване на индивидуално притежаване на наследените акции от наследниците и упражняване на правата по тях в случаите, когато наследниците имат непреодолими противоречия и не е възможно да се споразумеят за тяхното разпределяне и дори за определяне на общ пълномощник по чл. 177 от Търговския закон. Предлагат се възможни решения на поставените проблеми чрез изменение или допълнение на действащия закон или чрез промяна на тълкуването му.
Keywords: Акции; Акционер; Наследник; Неделимост; Делба; Правоприемство